Friday, September 21, 2012

Miza Oltchim

Cati dintre noi am auzit numele asta, pana la scandalul de zilele astea? Ma rog, unii am auzit, altii, nu si nu este nicio rusine. Este, ca majoritatea problemelor romanesti, un caz complet ignorat pana da pe afara. Cam in genul caselor daramate de Oprescu pentru largirea bulevardelor din oras. Case de patrimoniu despre care nu stia nimeni, abandonate inca de pe vremea lui Ceausescu, pangarite, arse, ajunse ruine periculoase pentru toti. Cand excavatoarele ajunsesera deja acolo, lumea a luat foc. Cum sa ne darame astia isotria? Dar pana sa ajunga ala acolo, unde ati fost, dragilor?
Cam asa si cu Oltchimul.
Pentru majoritaea, era un nume de pe vremea lui Ceasca. Hidroelectrica, Sidex, Oltchim. Habar nu aveam ce e cu ele sau in ce stadiu sunt. Realitatea ne arata ca majoritatea colosilor lasati de Ceau guvernantilor actuali, occidentali si capitalisti, aveau mari carente de organizare si management, incompatibile cu lumea in care urmau sa activeze. Erau ele "pe duca"? Nu. Nici macar CFR nu este pe duca. Este incompatibil cu piata, dar totul poate fi restructurat, rebranduit si intors spre profit, mai ales ca majoritatea colosilor astora au niste atuuri greu de ignorat. Cazul CFR-ului, care, daca si-ar vinde terenurile detinute prin tara sau in inima capitalei, si-ar permite sa treaca la o restructurare serioasa. Bani sunt. Intentie la nivel politic, nu.
Cazul Hidroeletrica, marea gaura a economiei romanesti, care acum face bani pentru noii proprietari.
Cazul Petrom, vanduta cu tot cu rezervele din subteran la pret echivalent cu cifra de afaceri dintr-un an mediu.
Cazul Tarom. Compania nationala de tansport aviatic este vanata de ani de zile. Este subdimensionata si cu o flota invechita. Poate fi restructurata, reorientata pe regional si trecuta pe profit. Dar parca e mai usor, mai profitabil, sa transformi aeroporturile in terenuri de locuinte si sa o falimentezi in interesul companiilor europene.
Pentru ca, de fapt, aici e marea buba: reprezentantii marilor companii europene/americane/indiene fac lobby in cercurile mondiale, iar FMI si Comisia Europeana impun Romaniei "drumul democratiei si capitalismului". Cam asta ar fi.

Oltchim. Merge pe exact pe drumul batut. Are o cifra de afaceri, intr-un an slab, de circa 40 de milioane de euro. Cam cat pretul de licitatie. O fi asta normal? O sa imi spuneti ca are si datorii enorme. Corect, dar astia care liciteaza pentu Oltchim nu  preiau si datoriile. Si, ca sa fim in clar, cine sunt oamenii astia care vor Oltchimul?
PCC sunt un grup german, grup care detine un combinat similar si in Polonia. Nu stiu cine crede ca PCC va lua si intretine doi competitori regionali, sub umbrela sa. Si mai interesant, PCC este deja actionar minoritar la compania asta care "e terminata". Pai si ce facem? Ii dam toata caruta pe mana?
AISA International Cluj si Chimcomplex Borzeşti sunt firme romanesti, ale aceluias tip, Stefan Vuzea, in spatele carora sunt grupate interesele unor puternice firme straine sau locale. Mama, mama, asta a sunat paraoia, clar.
Dan Diaconescu, acelasi oportunist pe care il stim toti, care si-a facut o campanie electorala fabuloasa pe marginea scandalului si care spera ca nu va si castiga licitatia. Ce dracului ar face cu Oltchimul? Nu, ideea e sa participe, ca sa salveze bunurile poporului si sa piarda, furat de ciocoi. Asta e scenariul perfect.

Cand scriu asta, inca nu a venit decizia Comisiei de Privatizare. Sincer, o gasesc neimportanta. Oltchimul putea fi pus sub autoritate judiciara si reorganizat de stat. Daca mai era nevoie dupa asta, scos la licitatie pe bani seriosi. Din pacate, asta pare sa nu mai fie de mult timp o decizie luata la Bucuresti. Cam tot ce priveste economia, industria, turismul, drepturile cetatenesti, se decide la Washington si Berlin. Se impune, democratic, Romaniei, prin FMI si UE. Si totul, in interesul nostru. Ca nu cumva sa alunecam spre Rusia stalinista si tiranica. 
Nu de alta.


UPDATE:

Sunt clar mai bun decat oracolul de la Delphi, Bortun, Scornicesti si mai stiu eu unde.
V-am zis ca DD nu avea nicio intentie sa devina actionar, pe bune. Era o mare cacealma cu 2 coordonate:
- campanie electorala pentru retardatii care se uita la OTV si care cred acum justificarea lui DD: "ciocoii nu m-au lasat sa iau Oltchimul";
- campanie electorala pe factor negativ pentru PDL: "uite ce mizerie face USL-ul asta pe banii nostri; USL este incompetent, votati PDL" (dovada iesirea imediata si calculata a lui Videanu, ala care a adus Oltchimul unde este azi).

In conditiile astea, nu m-ar mira ca DD sa fi ajuns la licitatie dupa o intelegere cu PDL-ul. E clar ca nimeni nu se astepta ca asta sa si ia combinatul, dar nah, ca l-a luat! E ok, e tare usor sa intorci si de aici o ilegalitate in victorie personala la capitolul campanie electorala.
Traiasaca PDLDDAMRARD (sunt toate initialele posibile ale "polului de centru dreapta"; ps: si aici am scris despre denumirea noii aliante AMR, nu? Azi, asa a iesit Videanu, cu AMR de campanie in spate. Doamne, doare sa fii asa de bun! Sper doar sa nu doara si de la aia cu Finutu. V-am spus si despre asta.)
Hai spor si enjoy tocana asta previzibila!

Citeste si despre:

RATB
Frica de trecut

No comments: