Wednesday, September 12, 2012

Jurnal de calatorie

2012  fost departe de sfarsitul lumii. Cel putin deocamdata. 
Poate cautand un loc sa ma ascund de sfarsit, poate dimpotriva, bucurandu-ma de lume, am adunat spre 40 de ore de zbor in ultimele 6 luni. Si multi km. Pe jos sau prin aer. Totul e sa nu stai locului. 
Ultima gura de aer mi-a fost oferita de Budapesta. E a 7 -a oara cand sunt in / in trecere prin orasel. Mai putin stralucitor ca Praga, dar mai intim. Complet alta tocana decat Bucurestiul. Comparatiile nici nu au un punct de plecare, deci le evitam. Sau nu, asta ma voi decide pe parcurs. 
Cel mai mare impact, de data asta, a fost upgradarea orasului. In doar cativa ani, Budapesta a devenit un adevarat oras turistic. Si vorbesc aici pe bune, oras turistic in sensul inteles in Paris, Londra si altele care chiar fac asta dincolo de achizionarea unei frunze de 25 de $ cu 750.000 E. Vai, am inceput deja cu comparatiile. 
Ca sa fie cat mai clara transofrmarea, aveti mai jos o realitate a barierei limbii, ultarcunoscuta de toti care au ajuns in Ungaria.

1994:
"To Luna Park?"
"defwiw xewqdqw9exsdanmaaas"
"...."

2005/2010:
"Do you speak english?"
"Little bit.."
"To Luna Park?"
"edwfrwwwsn jwj8w8wwd"
"?..."

2012:
"I wouldn't leave my country if  didn't speak at least english"

Ultima era tipa de la hotel, dar cresterea nivelului de cunoastere a limbilor de circulatie europeana este fantastica. Cel mai important, este general universala, indiferent de diversele segmente de varsta. Evident, m-a incantat mult asta, mai ales ca veneam dintr-o tara in care doar 25% mai sunt in stare sa ia BAC-ul. In limba materna.
Partea buna e ca, in curand, prostia va costa, in sfarsit, si la noi. Elevii care pica BAC-ul, vor plati o taxa, zice un proiect de lege. Poate atunci vor alege mai putini sa fie prosti, pe bani. Doamne ajuta
As vrea sa clarific si treaba cu Luna Park-ul. Era un exemplu, nu am intrebat de fiecare data cum sa ajung la el. Culmea e ca nici macar nu am ajuns.

Revenind la Budapesta, orasul stie sa isi maximizeze ce are in curte. Hartile turistice (ati vazut careva asa ceva in Bucuresti?) sunt din abundenta. Sunt destept facute si iti prezinta exclusiv zona turistica, nu si Rahova, Ferentariul sau Berceniul lor, pentru simplul motiv ca nu vrei sa mergi acolo. Nu ai ce vedea, in afara de blocuri si zone industriale populate cu chinezi. Cam ca la noi, cu marea diferenta ca zonele astea sunt de jur imprejurul orasului istoric, propriu zis. 
Informatiile destinate turistilor sunt in engleza, germana, franceza etc. Serviciile turistice, de asemenea. Centrele de info, hostelurile, hotelurile si toate celelalte elemente ale unui turism de subzistenta care nu se bate, evident, cu cel romanesc. Ala cu frunza despre care va vorbeam mai devreme.
Orasul este superb. Este primul oras european, cum vii dinspre stepele rusesti. Este melanjul tuturor oraselelor ardelenesti, dar la superlativ.
V-am spus deja ca am fost in Budapesta mai des decat la matusi-mea din Bucuresti. Am trecut deci de primele impresii ale turistului. Ma uit la modul lor de viata. 
Interesant este ca:

- in oras nu sunt blocuri comuniste;
- in oras nu sunt vile individuale, ca la noi;
- cel putin o treime din masinile din Budapesta sunt din perioada '80/'90; sunt modele pe care le-am recunoscut din surprizele Turbo;
- transportul in comun este invechit; statiile de metrou mici si identice; metroul, din anii '60; la fel autobuzele; invechit, dar foarte eficient si civilizat;
- in Budapesta nu se claxoneaza; 
- pietonii au mereu prioritate, chiar si pe rosu sau la fiecare colt de strada;
- masinile merg in acelasi ritm si nu isteric, ca niste celule scapate de sub control, ca la noi; nu incearca sa se depaseasca pe trotuar sau pe calcanul caselor;
- majoritatea strazilor sunt mici si inguste; masinile parcheaza pe strada, nu pe trotuar, iar pe langa ele se trece normal;
- se merge mult pe bicicleta; strazile sunt bine asfaltate, chiar daca e evident ca bordurile sunt vechi (fraierii nu au printii bordurilor sau regii asfaltului; ca noi...);
- autorizatiile de constructie sunt, in mod evident, respectate si de arhitectii orasului, nu doar de cei cu bani;
- v-am spus ca in Budapesta nu se claxoneaza? Doar in Toronto am mai experimentat asta.

Ungurii folosesc o mondea cu acelasi impact la nivel european ca leul. E inutila si mica. Ca leul. Nu va mai chinuiti sa faceti rata de schimb in euro si dupa, in lei. Conteaza ca 1000 Forinti sunt circa 16 lei. Preturile sunt cam ca la noi. Supermarketurile au mai multe lucruri ca la noi (in special in departamentul produselor diabetice, domeniu complet necunoscut in Ro). Restaurantele au meniuri in diverse limbi, iar chelnerii sunt foarte ok. Gulasul, paprikasul si orice fel de friptura sunt de baza. Restul, vax.
Viata de noapte este cam ca ungurii. Relaxata si fara sa explodeze. Sunt multe baruri/terase care functioneaza unul langa altul si sunt multi straini. Este cam ca in centrul nostru vechi, dar mult mai linistit, mai cumintel, pe o suprafata mult mai intinsa (deci  diluata concentratia de localuri) si fara tigani. Nah, asta e.
Cersetorii sunt exact pe tipicul orasului; medievali. Stau in pozitii umile, in locuri retrase si asteapta mila. Nu sunt intruzivi. Am vazut 3 in 4 zile.

Per total, Budapesta traieste dupa coordonate foarte diferite de cele cu care suntem noi obisnuiti. Mult mai apropiate de valorile europene. Sunt cumpatati, poate chiar modesti, ca exprimare. Nu se vantura aiurea in masini de lux; nu dau pe afara de importanta personala. Folosesc resursele aflate la indemana, nu se uita la ce are vecinul. In general, se simte influenta mixta a culturii catolice si regale central europene. O gasiti si la cehi si la polonezi. Isi stiu locul, daca vreti, fara sa o spun peiorativ. Aici apare si prima hiba in altfel frumoasa lor cultura. Ungurii traiesc, putin, in trecut. Au o cultura frumoasa si bogata si stiu sa o exploateze. Problema este cand le ocupa prezentul. Budapesta, oricat de frumoasa este (si ma simt ca acasa aici) are un aer uzat. Desi este mai ingrijita ca Bucurestiul. Desi nu are tigani, bisnitari, nesimtiti (pardon, latini efervescenti), galagie si mizerie. Din pacate, nu are nici sclipirea Bucurestiului. "Efervescenta latina" sau proasta crestere, ambele lipsesc in Budapesta, comparativ cu Bucurestiul.
Ungurii au trecut de mizeriile penibile cu Ungaria mare. Macar la nivel vizual. Au clar o problema cu toleranta. Sunt inca supusii regelui. Cum regele nu mai este, el e intruchipat de istorie. De Arpad. De Matthias Corvin. De figurile legendare ale trecutului. Asta pentru ca ei au o cultura peste care nu pot trece si au nevoie de noi piloni de sustinere. 
Romanii, prin comparatie, traiesc in plina era demitizata. Nimic nu mai are vraja, magie, la noi. Pana si vanatoarea de vrajitoare care a facut odata ravagii in intreaga Europa, ne-a ocolit pe noi. Asta pentru ca noi privim totul rece, fara vise. Si religia, si autoritatea. Cine e de vina? Gluma asta penibila care e Biserica Ortodoxa, de vreo 600 de ani incoace? Umbrele astea de prost crescuti care ne guverneaza si nu ne impun educatia si bunul simt? Pentru ca ordinea trebuie impusa, ea nu vine din interior.

Cand am evenit acasa, am deschis televizorul. Ghise. Am schimbat repede. Becali. Vai. Am ramas pe 2 care incercau sa isi dea foc in fata primariei sectorului 5. 
Da, sunt acasa.


Alte impresii:


No comments: