Thursday, September 27, 2012

Erezia unui intelectual

Circa 40 de cadre didactice si salariati ai Universitatii Bioterra sunt cercetati pentru fapte de coruptie si fals. Perchezitii au loc la 22 de locatii in Bucuresti, Ilfov, Valcea si Olt.

Asta m-a facut sa ma gandesc la o treaba. Situatia invatamantului de la noi este binecunoscuta. Am scris despre asta si nu am de gand sa reiau problema. Nu este insa singurul sistem national care da faliment. Spitalele, economia de stat, fortele de ordine sunt primele organisme "nationale" intrate in colaps. Universitatile de stat, la randul lor, ofera cursuri, suport de curs, conditii de curs si cazare net inferioare (cu anumite exceptii notabile) universitatilor particulare "cu traditie" de la noi. Asta, in primul rand pentru ca oamenii aia isi pastoresc singuri banii si stiu exact unde ii baga. Si nu ii baga pe toti in cur. In plus, majoritatera universitatilor particulare lucreaza cu aceiasi profesori de la stat. Plata buna ii face insa pe acestia sa tina cursul la Cantemir, sa zicem, iar la SNSPA sa il tina asistentii lor.
In paralel, am vazut ca in Brasov, 11 firme au pus bani, au facut un sediu excelent de bine dotat si civilizat pentru o scoala profesionala, intretin cursurile, ofera burse si isi selecteaza forta de munca dintre studentii pe care, practic, ii intretin la studii.
Nu este ceva nou. Este o reintoarcere la ideea de baza a democratiei, atunci cand democratia presupunea coabitarea in comunitati mici, care sa permita participarea tuturor la viata urbei, gestionarea fondurilor la nivel local, responsabilitatea in fata concetatenilor. Azi, totul se deleaga mai sus, mai sus, pana in varful guvernului aflat departe, departe de lumea reala, in Bucurestiul fitos. Fitos si rural, daca il comparam cu alte orase ale strainilor. Aici sunt oameni care gestioneaza banii care nu sunt ai lor, ci ai unor oameni pe care nu ii cunosc, nu raspund pentru deciziile lor, taie accesul la decizia care ne priveste pe toti si asmut Politia pe noi cand ne cerem dreptul, in strada sau la vot. Totul in numele d e m o c r a t i e i. Fantastic de rau a esuat notiunea asta. Cam ca imprimeurile cu Che Guevara puse pe gentile de fite, atarnate de domnisoare care dau pe o astfel de geanta banii cu care ar fi trait Che o luna. 

Poate sunt sub influenta cartilor citite in ultima perioada. Dar ce e rau in a pastra administrarea comunitatii, la nivel local? Numai tarile sarace si nesigure centralizeaza totul. Franta, Irlanda, Grecia. Nu Germania. Nu Anglia. Nu Olanda. Nu scandinavii. Si tot asa. Ideea e simpla. O comunitate locala isi gestioneaza nevoile si fondurile mult mai realist decat unii aflati la mii de km departare, care gandesc "macro". Bullshit. O scoala intretinuta de comunitatea locala, mai ales cu sprijinul privatilor, supusa unor norme comune la nivel national, impuse de un centru cerebral, nu corupt si nepregatit, nu ar face decat sa creasca nivelul educatiei. Banii sunt asigurati de parintii care isi vor copiii la scoala (si da, nu e musai sa fie toti la scoala), si de privatii care isi pregatesc baza de recrutare. De ce sa nu fie asta si cazul spitalelor? De ce nu al serviciilor de colectare a taxelor? Este ok sa existe astfel de servicii la colectarea gunoaielor, la intretinerea infrastructurii, la transport, dar cam atat. Un cititor mi-a scris o data ca societatea ar esua daca si-ar incredinta siguranta pe mana unor firme private de paza. Asa sa fie? Cartierele selecte numai pe Politia Romana nu se bazeaza. De fapt, nimeni nu se bazeaza pe Politie, nicaieri in lume, daca are ocazia sa aleaga cui plateste pentru siguranta. 

Nu este erezie sa vorbesti despre asa ceva. Este nebunie numai in dogma asta dementa a globalizarii. In care libertarianismul si comunitarismul sunt cuvinte necunoscute pentru societatile altele decat cele nordice. Si este ironic, mai ales ca romanii sunt printre natiile ale caror comunitati traditionale au elemente in comun cu doctrinele astea. Romanii nu sunt, natural, deschisi catre straini, gata sa isi dea bunurile sa fie administrate de altii, gata sa nu participe la luarea deciziei. Ei bine, atunci, de ce nu incercam sa ne gasim o cale a noastra? Chiar halim tot ce vine de la Vest? 
Vorbesc retoric, ca doar sunt contemporan cu directiva Berlinului, care crede ca e musai sa privatizam Oltchimul, intr-o tara in care si asta, ca toate celelalte, devine subiect electoral. 
Old News.

Cacao cu biscuiti:

No comments: