Wednesday, September 12, 2012

Despre tigani

Sa-mi fie iertata eventuala ofensa, dar eu de tigani ii stiu si, in afara de cativa smecheri in costum, care iau fonduri europene pe spatele alora in fuste, asa se definesc si ei.
Subiectul este pe cat de discutat, pe atat de neexplorat. M-am gandit sa scriu dupa ce am vazut la Antena 3 un reportaj despre starea tiganilor. Nu obisnuitul reportaj cu masini de lux si vile inutil de mari. Nu cravate de aur si Euro adunati cu lopata. Tiganii din reportajul asta erau saraci. Erau nespalati si traiau in cate o casa de o camera, prost construita. Erau exponentii majoritatii unei etnii neintelese. 

Acum, sunt cateva lucruri care nu trebuie amestecate.

1. Tiganii au o cultura diferita de cea europeana. Sunt nomazi si se ghideaza dupa alte principii decat sedentarii din statele unde au fost incartiruiti.

2. Tiganii traiesc intr-o stare avansata de saracie, ignoranta, manipulare, propice infractionalitatii; starea lor este intretinuta de clasa politica (prin lipsa implementarii unor programe functionale), pentru ca sunt o excelenta si ieftina masa de manevra.

3. Vinovati (istoric) de starea tiganilor sunt in primul rand populatiile sedentare europene care i-au folosit sute de ani ca robi.

4. Tiganii, astazi, nu exceleaza la integrare. Nu vor asta nici cand scapa de saracie. Mai ales cand scapa de saracie. Si nici societatea nu ii vrea.

5. Europa este construita pe "unitate prin diversitate". Diversitatea nu poate presupune adoptarea comportamentului celuilalt. Deci...

Cam astea ar fi faptele. Acum, realitatea este al dracului de complexa si o stim toti. Cert este ca Europa de astazi (si de dintotdeauna) este una inchisa si in care fricile de "celalalt" se transmit peste modificari de granite, steaguri, nume. Frica de nomazi, de tatari, de evrei, de pagani, de rusi, de eretici, de vrajitoare. Europa este o mare comunitate de mici comunitati cu trasaturi in mare asemanatoare. Ma refer aici la Europa autentica, de la Atlantic pana la Carpati. De la Bulgari, la Muntenia, Moldova, incepe Asia. 
Europa de astazi pastreaza intacte toate temerile trecutului. Ca totul sa fie bine, Europa de astazi trebuie, pe hartie, sa fie toleranta si sa isi deschida portile vechilor cetati medievale, fortificate (ganditi-va putin la asta) pentru ultima mare migratie: a esticilor. Si asta dupa ce ultimul imperiu european, cel al lui Hitler, a facut tot posibilul sa elimine non europenii (percepute ca populatiile stepelor si evreii). Ei bine, astazi, teama de estici, combinata cu realitatea diversitatii acestora, a nascut repulsia europenilor. Tiganii ies si mai mult in evidenta in marele val al acestei ultime migratii pan europene. Este o realitate, nu o acuza. Daca vrem sa fim europeni si cinstiti, hai sa facem toti ceva pentru oamenii astia, sa gasim un compromis; ei sa respecte statele de drept in care migreaza, Europa sa le recunoasca autenticitatea comportamentala, sa nu ii mai blameze pentru ca sunt altfel si sa nu mai incerce sa ii asimileze. 
Cam asta ar fi corect.
Realitatea ne arata ca toata Europa isi strange buzele si buzunarele sa nu cumva sa fie furati de tiganii cei rai si imputiti si alte clisee comportamentale (mai mult sau mai putin indreptatite) si ii arunca inapoi peste gard, de unde au venit. "Fiti corecti, esticilor, nu discriminati si spalati-va pe cap cu tiganii vostri!"
Cam asta ar fi mesajul Europei, la nivel real.

In ceea ce ii priveste, tiganii sunt campioinii non-compromisului. Nu imi amintesc ultima oara cand am vazut un tigan care sa "play along". Adica sa adopte, comportamental, un mod care sa ii permita sa traiasca in societatea in care s-a stabilit. Nu sa devina roman, bulgar, turc, neamt, francez. Dar sa nu mai fure, sa isi gaseasca un loc de munca altul decat la coltul strazii sau noaptea in magazine inchise, sa ii respecte pe ceilalti, daca vrea sa fie respectat. Sa nu mai caute mereu mica intelegere, calea usoara. Sa nu vrea sa ia de-a gata ce am muncit eu. Sa nu mai traiasca pe banii luati de stat din ceea ce produc eu.
Nu e mai putin adevarat ca nimeni nu ii va da un loc de munca daca va aparea la interviu aratand cum stim cu totii ca arata. Vorbind limba lui. Fiind autentic. Va primi loc de munca doar daca va renunta la identitatea lui.
Si asta este adevarat.

Si atunci, unde suntem acum? Evident, nicaieri. In bezna, dar este important sa stim asta si sa fim toti constienti ca tiganii sunt unde sunt acum si "multumita" noua. Ca, daca vrem ca lucrurile sa se aseze, trebuie sa ne implicam toti. Chiar daca nu va fi deloc usor.
Europa trebuie sa treaca peste propria paranoia si sa accepte diversitatea, asa cum singura a lansat-o pe piata. Diversitatea nu este la nivelul culorilor de pe diversele steme heraldice ale diverselor burguri medievale. Diversitatea presupune exact ce traim astazi, iar Europa ne arata clar ca nu este pregatita pentru asta ceva.


Citeste si:No comments: