Thursday, September 20, 2012

Cel mai mare caz al Politiei Romane

Daca ati mai fost pe aici, stiti ca sunt unul dintre marii admiratori ai Politiei Romane de astazi. Ai muncii Ei neintrerupte, neinduplecate, necoordonate si inutile in slujba poporului nerecunoscator. Asa mare admirator fiind, nu puteam sa trec cu vederea ceea ce pare sa fie cel mai mare caz al Politiei Romane, din ultimii ani, poate de la Ramaru' incoace. Si sa fim intelesi: cu un dosar de Flota, de coruptie, de matusa Tamara, de blejnareala, de una alta, te lovesti zilnic. Dar de un urs care mananca oameni, mai rar. Tocmai de aceea, Politia Romana si-a mobilizat mai toate efectivele, cred ca si aia care zac in masini sub pod si incearca sa se califice drept fotografi (aia cu radarul, daca am fost confuz in exprimare), colegii "jandari", SRI, DGIPI, SPIR, 2si-un sfert, SIE, in fine, TOATA suflarea armiei romane vaneaza un urs, in Dambovita. 

Amu, eu fiind un carcotas notoriu (si pentru ca nu mai scriu frumos pentru Cristina), gasesc asta ca fiind o poveste fara substrat, vulgara si care abate complet atentia de la diversele cazuri pe rol, asupra carora lumea chiar arunca un ochi.
Ca avem un record absolut la mandate de ascultare, se stie? Ca Inalta Curte a dat in jumatate de an, in 2012, 450 de mandate de ascultare, 165 numai in perioada referendumului? Nu cred ca se stie, dar e boring asta fata de ursu' vietii. Si, desigur, absolut justificabil pentru unii care dorm cu pistolul sub perna, ca sa nu vina stalinistii.
Usor trecuta de cu vederea pare sa fie si problema cu Oltchim-ul. Situatia extrem de incalcita in care se afla cel mai mare combinat care a mai ramas functional in tara (dar bagat in semifaliment de interesele competitorilor polonezi, cu bizara pasivitate a statului roman), a fost analizata mai mult prin prisma catorva cetateni aflati in greva foamei, in curtea cladirii. Cand aia au fugit acasa sa manance un Snikers, interesul a scazut drastic. Mai putin pe OTV, care face asiduu campanie lui DD pe spatele Oltchim.

Acum, ca sa fiu corect, treaba cu ursul e fifty/fifty meritul Politiei si al presei. Unii, pentru ca fug cu totii prin munti dupa ceea ce este, prin definitie, un mare omnivor periculos (intri in contact cu el pe imas, ai pus-o), ailalti pentru ca le povestesc saga. Si este cu atat mai de neinteles, cu cat nu este nici primul, nici ultimul cetatean care va ajunge gustarea de ora 5 a unui urs. Au mai ajuns acolo si o japoneza si un american si altii. Atunci nu a fost haosul asta. I-a mancat ursu' si gata. Deci, de ce avem nevoie de Armageddon-ul asta subcarpatin? Oare un grup de vanatori cu ceva tuica la bord nu faceau treaba scurt si la obiect? Pentru ca, sper ca toti stim, ursu' ala nu va avea parte de un proces corect. Va fi oarecum executat sumar. "Recoltat din fondul de vanatoare", cum ne-a spus astazi, tare subtil, seful IPJ Dambovita. Apropos, in Dambovita este Targoviste, nu? Orasul ala unde clanuri de tineri intelectuali fara BAC au bagat un politist in coma, unde ala isi batea consoarta la tv si scapa etc etc etc etc etc. Atunci nu am vazut pe nimeni de la sefia IPJ Dambovita vorbind. Dar nah, nu toti sunt zmei. Pardon, ursi.

Cat despre urs, asta a devenit intre timp 2, ca sa o spun pe intelesul alora care apar si vorbesc la teveu. Deja e vorba de mai multi ursi, mai multe cazuri, circ, ce mai. Li se iau (sau "li se ia"? parca e impersonal...) amprente (ursilor), medicina legala e implicata, in fine, tot tacamul. Asortat cu poterele in uniforme si cu circul mediatic, pot spune, in sfarsit, fericit, ca asist la o poveste similara celei cu Bonny & Clyde sau Dillinger. In cazul nostru, ironia face ca desfasurarea de forte cea mai de amploare a unei structuri a statului care se plange de lipsuri mari de personal si fonduri sa fie pentru gasirea lui Martin. Ursul care va sta alaturi de marile figuri ale criminalitatii mondiale.
Am spus!


Am mai carcotit si aici:

2 comments:

ottoman said...

ai scris foarte frumos.la cafea la tigare,m-am delectat.bravos.si nici nu are poze. :))

Vava said...

Mai sa nu stiu cine esti. Noroc cu ultima parte a commentului. :)) Cred ca ursu ata era din aia 3 ursuleti, dar intre timp, a crescut, s-a apucat de baut, a picat BAC-u' si face legea prin Dambovita. Probabil are si un BMW tunat in Gaesti (e o mare comunitate de acest gen acolo, o spun fara ironie) si o arde atat de infractional, cat sa puna Politia Romana pe jar. Poate imi gasesc si mie bicicleta si oglinzile de la masina, la el in vizuina. Succes fratilor!