Friday, September 21, 2012

Caricaturile lui Mahomed

Se facea ca traiam intr-un loc frumos, unde toate erau in regula. Oamenii erau rationali si nu credeau povesti de adormit copiii, nu se macelareau intre ei pentru o poveste de acum doua mii de ani. Toleranta era in floare. 
Dupa care m-am trezit.
Pamantul nu va fi niciodata asa. Oamenii vor fi mereu rai fara un motiv special. Principalul receptacul al rautatii va ramane, in primul rand, cel care nu e ca tine. Cel diferit.
Nu strica totusi sa gandesti putin inainte sa arunci cu piatra in ala. O revista frantuzeasca insista sa publice, mai departe, caricaturi ale unui simbol spiritual al celorlalti. In cazul de fata, al musulmanilor. Asta, dupa ce un filmulet similar, efectiv fara haz si scop a facut ravagii (fizice) in comunitatile musulmanilor. 
Sunt de acord ca intreaga poveste este de un ridicol greu de sesizat pe Terra. Radem de un personaj real/fictiv si de faptele lui, cel mai probabil fictive. Situatie identica in cazul cresinismului, budismului, lamaismului s.a.m.d. Nimeni nu are argumentul suprem, in afara, desigur, de habotnici. Nimeni nu primeaza. Nimeni nu poate fi, deci, ridiculizat de ceilalti. Decat daca o facem in grup. Decat daca stam in cerc si radem de modul in care simtit nevoia sa ilustram spiritualitatea, ca unii smecheri sa profite si sa prospoere pe seama noastra. Iisus, Mahomed si Budha, acesti Santa Claus confiscat de Coca Cola si Colonelul care ii seamana teribil, al KFC, in forma vanduta de preoti. Daca facem asta, daca realizam ca toata spiritualitatea transformata in religie este penibila, este ok. Dar altfel, este intoleranta. Ei bine, ignorand complet asta, un grup de oameni, culmea, francezi, adica penibilii pamantului, considera ca e in regula sa zgandari un mare segment al populatiei Terrei. E ok sa razi de ala cu turban, care se asaza cu curul in sus pe un covor. E ok sa razi de el, dupa care sa faci un semn bizar cu mana, sa te asezi in genunchi in fata unui lemn sculptat si asezonat cu un cetatean executat. Iisus pe cruce, mai exact.
Asta este ok. 

Nu cred ca are rost sa vorbesc mai departe despre treaba asta. Cu greu pot sa gasesc o ilustrare mai buna a principiului "rade ciob de oala sparta". 
Ce ma intereseaza cu adevarat este altceva. Ce speri sa obtii facand magaria asta? Pentru ca, hai sa ne intelegem putin; ca religia continua sa fie un element perturbator in lume, e evident; dar nu casta religioasa, a preotilor, este in discutie aici, in acest scandal; aici este vorba despre un simbol, un element spiritual. Aici se ia in deradere acel ceva personal si interior fiecaruia, care defineste spiritualitatea. Aici razi de credintele celuilalt, intr-un mod care ii ridiculizeaza intreaga identitate. De ce ai face asta? Poate doar pentru ca esti, cum spuneam, parte din natia penibililor pamantului. Francezii, intolerantii si incompetentii Europei, aflati insa de "partea buna" a taberei (democratie, libertate bla bla bla), spre deosebie de nemti, sa zicem (care nu prea le au cu democratia pe hartie, ei chiar o aplica, si mai si intretin Europa, dar istoria lor cam e patata, sa o spunem drept) si, desigur, fata de umilii Europei, esticii. E ok ca nemtii sa fie blamati ca sunt intoleranti (pentru ca sunt, ca toti europenii, cum v-am mai spus). E ok ca esticii sa fie marginalizati si folositi ca piata de desfacere. Francezii o tin sus cu democratia si multiculturalismul dupa care trimit tiganii in afara granitelor si interzic arabilor sa poarte burka. E ok. Sunt europeni, exact asa cum trebuie.
Ei bine, europenii astia merg pe aceeasi cale batuta de danezi, daca tineti minte scandalul cu primele caricaturi ale lui Mahomed. Ce au obtinut aia? In afara de violente inutile, de pierderi economice, de tensionarea relatiilor la nivel macro. De crisparea (de parca mai era nevoie) a relatiilor dintre occidentali si orientali? Totul pentru cateva puncte de rating.  Pentru cateva copii vandute in plus, pentru placerea morbida a unor copii mari, e ok sa ne aprindem focul la cur. E condamnabil ca arabii recurg la violenta (pe un pattern care persista de cateva secole), dar, sincer, ce ne asteptam, dupa ce apasam in continuu pe buba credintei?

Cam asta ar fi.
Dupa ce niste oameni au publicat niste imagini in ziarul lor si s-au spalat pe maini de poveste, altii au pus un filmulet pe youtube, unii isi inchid afacerile in tarile arabe si trebuie sa plece ca sa nu fie linsati. 
Macar arabii nu au ras de Iisus. Dar e ok. Cred ca Hollywood si Biserica Catolica s-au ocupat destul de asta.


Vezi si asta:

Despre botez
Manastirea Mnuirii Neamului
Despre popi

No comments: