Monday, September 3, 2012

Am picat BAC-ul. Iar. Ce cool sunt.

Ok, asta o sa fie scurt, nu am timp pentru cei mai imbecili dintre conationali. 
Merita insa punctata treaba.
A doua sesiune de BAC  a fost si mai slaba ca prima. Greu de crezut. Daca in vara au pica mai mult de jumatate, acum au luat BAC-ul 1 din 4 retardati care au fost mai preocupati sa scrijeleasca bancile decat sa scrie o propozitie coerent.
Fantastic mi s-a parut atiudinea teribilista a celor care ieseau si spuneau cu mare mandrie ca nu au scris nimic. 
"De ce?"
"Pentru ca nu am invatat nimic".

Acum, sincer, se naste (chinuit) o intrebare. De ce tinem a doua sesiune de BAC? De ce e musai sa crestem procentul celor care sunt scoliti? Oricum este unul fals. Pe cine ajuta sa avem atatia premianti, absolventi, doctori? Nah, ca au iesit mai multe intrebari decat va anuntasem.
Este evident ca in Romania exista o adevarata goana dupa titluri si diplome. Toate astea, detinute la kil de diversi analfabeti afaceristi, politicieni si alte specimene, devin redundante. Toti avem facultate azi, toti suntem scoliti etc. Totusi, putini prezentam si microbul aferent invataturii. Microb care nu dispare asa usor.
Doamne fereste sa si trebuie sa folosim ceea ce, teoretic, suntem indreptatiti prin diploma sa facem. 
Nicaieri, in lume, nu este rusinos sa nu ai scoala. Rusinos este sa nu stii sa faci nimic, sa nu vrei sa faci nimic, sa te afirmi drept ceea ce nu esti cu adevarat.
Sistemul romanesc de invatamant este teribil de perimat, si asta nu de ieri, asa cum v-am mai spus. Intreg sistemul nu mai functioneaza in mare parte pentru ca este oglinda unor mentalitati fundamental gresite. Programa scolara nu are nicio legatura cu realitatea. Profesorii nu au nici bani, nici respect, nici chef si nici prestanta in fata majoritatii elevilor. Si atunci, cum sa aiba impact asupra lor?
Elevii sunt trimisi de-a valma la scoala (parca asa se scrie, nu?), in virtutea unei cutume sau a unei inertii. E mare rusine sa nu ai scoala. Ce rusine, bre? Mata nu vezi ca ala e complet idiot? Cu ce il ajuta hartia aia pe care scrie ca a facut scoala? El oricum numai asta nu va face in viata. In schimb, unul care a luat, impins de la spate, BAC-ul in a doua sesiune, are dreptul sa mearga la facultate. De ce facem asta? Ca sa para ca avem concurenta pe locurile la invatamantul superior? Sa intretinem facultatile private? Nu asta e scopul lor, daca va uitati in afara.
Mai e ceva; elevii sunt poznasi. Dar, dincolo de mari pozne, invata. Exista insa si aia care sunt efectiv rai. Aia nu invata si iti si pot strica un intreg colectiv. Deci, din nou, de ce tinem pe oricine in scoala? Ar trebui sa fie ceva facultativ, selectiv (pe baze de capacitati intelectuale si de adaptare la un sistem). Noi am adaptat sistemul la retarzi. Si, ca sa fim siguri ca il belim de jos in sus, am exportat treaba asta si la nivel de invatamant superior, in clipa in care am decis sa facem tot ce se poate ca BAC-ul (in esenta o lucrare amarata bazata pe sistem de memorare, nu de dezvoltare si conexiuni) sa fie luat de toti cei care nu merita. De ce se mai da examenul, pana la urma? Hai sa il treaca toti din start si gata. Important e sa avem diplome, pana le urma.


Mai vechi:

No comments: