Tuesday, August 7, 2012

Un anotimp cat un destin

Masina aluneca in ritm de Muse prin aceeasi Romanie pe care o stiu de mic. Prea putine s-au schimbat, totusi. Aceeasi iarba mereu arsa. Aceeasi lumina de bec, parca artificiala, data de un soare care arde iarba de mai devreme. Sate, unele devenite orase doar pe hartie, drumuri nationale, niste alei asflatate unde treci pe langa carute.
Am o senzatie de bine. Nu este o tara urata. Nici gand. Nu este nici pe departe o tara "europana", "occidentala". Poate nici nu trebuie sa fie. Atata ni s-a bagat asta in cap, ca trebuie sa fim la indigo cu oamenii aia care efectiv au alta cultura, prin contrast cu hoardele asiatice, ca, la nivel superior, ne-am pierdut identitatea. La nivel structural, ea este aceeasi si nu se va schimba. Deci nu are rost sa ne mai chinuim in sensul ala.
Buruieni si caini tin aici locul liniei impecabile din UE, care demarcheaza drumul de gardurile multicolore si cu tot atata personalitate cat romanii. Sau, mai corect, cu tot atata disciplina cat romanii. 
Casele noi din satele astea devenite orase, din aglomeratiile astea cu nume de demult si fara pic de viitor sunt cu adevarat urate. Ma uit cum se insira una dupa alta in cursa mea catre locul de unde ma voi intoarce, si nu ma pot sa nu ma gandesc ca efectiv, nu au nicio noima. Case portocalii chiar nu am vazut nicaieri in lume. Poate astia inteleg complet gresit casele colorate din Ardeal. Poate e vorba de servilism. Trebuie sa iei insa in calcul ca si servilismul asta are un sens. Servilismul extrem isi pierde eficienta. Cam ca atunci cand stii ca ai pe cineva dispus la orice, oricand. Ma rog, asta nu e neaparat rau, cat timp stii sa apreciezi asta.
La noi, servilismul extrem a imbracat forme bizare. Restaurarea caselor, mai vechi sau mai noi, a scos pe strasse culori excelent alese! Cam ca portocaliul despre care vorbam mai devreme. Des, asezonat cu albastru. Desigur, fara legatura cu PDL. Cel putin, sper sincer asta pentru cei care si-au aranjat astfel casele, nu de alta, dar PDL tinde sa migreze coloristic (si ideatic, daca ne gandim la nenumaratele initiative proprii criticate ulterior, cand au ajuns la ceilalti) spre verde. Ar fi un dezastru sa trecem, de la case portocalii, la case verzi. Sau rosii, sau galbene, ca acum urmeaza USL la guvernare, iar servilismul nu cunoaste culoare politica. 
Dar nah, asta sa fie problema noastra. La noi pana si centrala de la Cernavoda e bicolora. Si nu imbina cele mai reusite culori.
Intre casele de mai sus, gasesti si diverse afaceri. MiniMarket-uri si alte utilitati necesare "oraselor" prin care trec. Numele, la fel de inspirate ca si culorile: REGAL GLACIAL NON STOP. Langa, sediul PSD. De vanzare. Intre stalpii care marginesc drumul, ca sa nu intri obosit in casele oamenilor, cu masina, atarna diverse. "La multi ani 20.." (updatat de 3 ani incoace, ca il stiu), afise electorale cu oameni de care ti-ar fi frica pe strada, steaguri ale tinutului secuiesc. Ma rog, fiecare cu ce il doare. Nelipsite, Cluburile-Bar, in fata parcate limuzine la moda acum 27 de ani si cetateni pusi pe asudat de la dat cu pumnul. Viitori candidati pe afisele dintre stalpi. Din loc in loc, case facute de oameni care nu se uita doar la OTV. Copii arsi de soare si goi, alungati ca vrabiile de masini de lux. Bune si rele, asa de departe de Antene, Basescu, Realitatea, Iliescu, profit, marketing, strategie si restul. Caini si copii si meciul de sambata, de la matineu. Mai putine gropi, dar in continuare, treburi romanesti, cum este A3, autostrada facuta harcea parcea ca o mare fidea si pe care poti merge intre 2 orase, ici colo. In rest, o linie verde pe harta si fara relevanta pentru strainii nestiutori.
Romania, asa cum o stiu de mic.
Astept cu drag iarna.
Dar mai am de suferit pana atunci. Pana cand vine vremea romanilor, pentru ca romanii traiesc doar iarna. Atunci sunt si periculosi. Atunci si-au facut rascoalele, loviturile de stat, revolutiile, luptele de strada, unirea s.a.m.d. 
Iarna, romanii isi traiesc toata existenta, comprimata in cateva luni.
Vara, noi mergem la mici si bere.


Citeste si


No comments: