Wednesday, August 22, 2012

Sfarsitul democratiei II

Inarmat cu o chifla noua, mi-am dat seama de cateva chestii pe care ieri, in furia lipsei de susan, le-am ratat. Oricum, ma interesa prea putin situatia, cat sa ofer mai mult din mica mea salata intelectuala. Azi, insa, am deschis, ca orice om rational al acestui secol, Facebookul. Trist. Totusi, deschizand facebookul, mi-am dat seama ca treaba pe care o semnalam de ceva timp, persista si face prozeliti. 
Oamenii uita care le e scopul. Nu sunteti niste buretei de supt idei, prieteni. Nu inteleg agesivitatea altoita nu pe argumente, ci pe radio sant, pe oameni altfel inteligenti. In fine, nu sunt maica Tereza sa ma intereseze frustrarile societatii, decat in masura in care ma afecteaza direct. 
Revenind, gratie noii chifle si a Facebookului, ma uitam la comedia ororilor care este CCR. Dar hai sa fim intelesi putin, aici. S-a decis legal contestarea unui om din functia publica, printru-un referendum. Deci chemarea noastra la vot. Treaba aia cu lovitura de stat e atat de imbecila, incat nu vreau sa ma gandesc la hatisul mental al celor care o iau din zbor. S-a decis referendumul si s-a votat un cvorum. Daca e bine sau nu, e discutabil. Conventia de le Geneva stipuleaza clar ca nu e legal sa conditionezi prezenta la vot si exprimarea optiunii, de prezenta colegilor de banca, de bloc, de uzina, la acelasi vot. In acelasi timp, 14 state europene au aceasta reglementare legala (cvorum). Deci, discutia cred ca se termina aici, la partea asta. 
Acum, pentru noi toti, era evident ca acel cvorum nu are cum sa fie indeplinit. Nu in Romania adormita. USL a analizat gresit aici, cand a votat, sub presiunea occidentului, cvorumul. In mod cert, Basescu a jucat tare bine cartea boicotului referendumului. Hai sa fim iar intelesi: nu este moral din punct de vedere al unui om politic sa ceara sa nu vii la vot, mai ales privind situatia lui. Adica sunt seful ales unui cotet dar cer gainilor sa nu voteze cine este seful. Error. Si tu te supui acelorlasi legi, amice. Macar teoretic. Este, insa, un procedeu legal al democratiei. Toate au fost. Au fost la limita si strict politicianiste si daunatoare, dar au fost legale, iar clasa politica a trecut deja peste moment. Treceti si voi. 
Urmatoarea etapa a fost a recensamantului. In Romania suntem mai putini decat s-a luat in calcul pentru cvorum. E gresit si imoral. Dar legea stipula ca numarul actual va fi luat in calcul abia peste 3 ani de la masuratoarea actuala. Adica atunci cand nu va mai fi nici ala, actual. Deci, imbecilitate. Dar legala. CCR a luat decizia privind soarta referendumului pe baza acestor coordonate. Morale sau nu. Corecte sau nu. Dar legale. Basescu si-a recastigat scaunul prin jocuri strict politicianiste si ipocrizie, dar nu acum, ci cand s-a stabilit in parlament cvorumul. Deci efectiv nu conteaza ca am avut parte de cea mai ridicata prezenta la vot din perioada post decembrista. Nu conteaza ca omul ala care e, in definitiv, un angajat al nostru, nu se da dus desi are 7.5 milioane de votanti impotriva lui. Om ales cu mai putin de 5 milioane. Ca raia, dom'le. Nu conteaza ca judecatoarea CCR care a decis soarta tarii este, efectiv, labila emotional, ca sa nu spun complet isterica si, aparent, nu in masura sa se imbrace singura, d'apoi sa decida daca referendumul a fost valabil. Nu conteaza si vorbesc serios aici. Asta e afterparty-ul. Highlight-ul a fost votul pe cvorum, in parlament.
Deci ce se intampla astazi, e in plus. Hai sa depasim momentul, unii in parlament, unii pe strada, si sa ne mai taraim pana la parlamentare, ca sa scapam o data, fiecare de cine nu vrem in parlament. Hai sa depasim si momentul penibil stalinist al anchetarii celor care au votat. Presupun ca si asta v-a scapat, in febra momentului. Procurorii merg prin sate si pun oamenii sa jure pe Biblie ca au votat sau nu. Merg la ei in casa, pe camp sau in biserica. Bai, ati capiat? Nici Dej nu facea din astea. Si hai sa ne intelegm iar; ancheta privind votul dublu sau mita electorala este binevenita, dar nu asa. Oamenii sunt nevinovati pana la proba contrarie, deci nu ii mai trata ca pe infractori-chiaburi, in ma-sa de treaba. Sau asta vine de la Zegrean si ideea stralucita ca "legea e interpretabila"? Inca ceva; votul este un drept individual si se exprima liber, direct, secret. Marturisiri in acest domeniu pot fi facute din proprie intiativa, nu pentru ca esti tras pe roata. Treaba asta stalinistia e la fel de in ton cu democratia ca sfaturile venite din occident, de la Uasinton sau Briusel. Si, pentru ca tot veni vorba, ce cred ca s-a trecut cu vederea mult prea usor este grava imixtiune straina in treburile noastre interne. Faptul ca Antena urla, ca basistii fura, va indigneaza pe toti, dar faptul ca americanii intra cu bocancii si ne dicteaza ce sa facem, nu va sperie, vad. Interesant. Cred ca aveti nevoie de chifla. Pe mine m-a ajutat, zic eu.
Revenind! 
O surpriza placuta dupa acest nou episod al tocanei nationale, este, pentru mine, tacerea dinspre prezidentialul etern. Ce nu inteleg este daca Basescu tace de doua zile pentru ca nu si-a revenit din mega anestezia administrata de stafful tehnic, care a incercat sa previna un Basescu euforic facand misto, de la tribuna, de Ponta si Antonescu (ar fi dat nasol, clar), sau daca tace pentru ca, in sfarsit, a inteles legatura dintre discretie si functia suprema in stat. Mi-ar placea asta, ultima, dar nu mai am cheia de gat, deci nu mai cred in povesti sau in Andreea Marin.
In incheiere, as vrea sa va arat ca lumea nu se opreste la votul asta. Azi, pe CNN, un conngresman republican isi punea cenusa in cap, in cel mai penibil stil american, pentru ca a inotat gol cu nevasta-sa. Si mai tare, CNN continua crucificarea amaratului aluia, cu un ton de dojana parinteasca catre copilul care a gresit. Imi aminteste de editorialul ala la misto, dintr-un ziar canadian, privind un american dat afara din tara pentru ca a criticat orientarea tarii.
Ala era pamflet, dar doamne cat de real era!
Astia conduc lumea, fratele meu. Astia ne dau noua sfaturi despre democratie. Anglo-saxono-blondo-rasisto-crestino-ipocritii astia, pseudo pudibonzi. 
Rock, nu gluma.Vezi cum mi-am consumat prima jumatate de chifla:

Sfarsitul democratiei`

No comments: