Wednesday, August 1, 2012

Despre sportivi, Olimpiada si cativa imbecili

Sincer, ma relaxasem complet fata de situatia din tara. Merg la fotbal de doua saptamani si sunt mult mai preocupat de intinderile suferite in folosul echipei. Reusesc sa imi stabilesc un ritm mai repede decat credeam, dar chiar si asa, mai pierd cate un picior, se mai duce o glezna, mai un junghi in sale, asa ca dupa 30 de ani. Imi amintesc mereu de treaba aia: "daca dupa 30 de ani nu te doare nimic dimineata, inseamna ca esti mort". 
Ei bine, toata treaba asta e tare buna la psihic. Durerea fizica te tine departe de ganduri. Totusi, ca sa nu imi fie junghiurile in pace, cativa imbecili au simtit nevoia sa umple spatiul public de cacao. Mai exact, au sparcait niste enunturi cu pretentii intelectuale si au simtit nevoia sa le spuna in public pentru ca, deh, toti mascaricii au voie sa in direct, zilele astea, gratie epocii mediei. Sau netului. 
Pe scurt, avem cativa oameni trimisi la Londra; oameni care fac sacrificii greu de imaginat de noi, astialalti; oameni care isi dedica existenta unor 3 minute care inseamna totul pentru ei; unei probe in care se bat pentru suprematie cu toata lumea si o fac cu culorile noastre pe ei, iar sacrificiul lor strict personal, in timp ce noi ne imbuibam cu McDonald's oricand avem chef, are ca scop aducerea gloriei revarsate asupra noastra, a tuturor. Chiar si imbuibati cu McD, cum suntem. Dintre toata lumea care isi face veacul la teve, politicieni, analfabeti, fotbalisti fara vreun scop sau rezultat, toate aceste "vedete" polueaza efectiv spatiul public. Dar ii toleram, pentru ca asa suntem noi; suntem obisnuiti cu mizeria si cu tocana. Pe banii nostri, desigur. Ei bine, sportivii adevarati, adica cei care se antreneaza o viata intreaga pe banii lor pentru a si castiga ceva (aviz "tricolorilor" care dau cu piciorul in basica degeaba, e vorba de titluri, nu de bani), ei merita R E S P E C T. Merita si bani, desigur, mult mai mult ca celelalte categorii enuntate, care insa, ironic, fac cu adevarat bani, spre deosebire de amaratii aia care sunt prea ocupati sa obtina performanta si deci, nu se dezbraca sau dau din gura la teveu. Asta e momentul lor. Hai sa nu il stricam.
Nu ma intereseaza sa va spun cine si ce mi-a generat reactia asta; oricine poate sa afle singur. Important este ca macar zilele astea sa fim constienti ca avem un lot de gimnastica, unul de canotaj, unul de box, scrima, haltere si, macar zilele astea, sa fim alaturi de ei. Important este sa reactionezi, atunci cand tampeniile cu iz de dogma chiar depasesc orice urma de ratiune. Bunul simt este rar aici, ca bunastarea sau cultura civica, deci  nu am asteptari la nivelul asta. Avem tot restul anului sa ii uitam si sa ne holbam la Crudu, Blejnar sau Mutu. Dar zilele astea, oricine ai fi, si orice ai crede ca ai realizat pe plan personal, pentru ca e greu de crezut ca vreunul dintre noi face ceva cu adevarat in folosul comunitatii, hai sa fim civilizati. Hai sa ne respectam sportivii, steagul si, in definitiv, hai sa ne respectam pe noi.

Citeste si despre sparcaielile impotriva lui Bute

No comments: