Wednesday, August 1, 2012

A patra zi dupa Moise

Foarte interesanta reactia presedintelui respins prin vot public. Cum s-a intors dl Traian Basescu, cum a tinut sa ne spuna ca va incerca sa genereze un sentiment de reconciliere nationala. Dupa care, in spiritul asta, a anuntat ca Ponta si Antonescu vor avea plangere penala si a indemnat cetatenii (nu stiu care, aia care nu l-au ales, cred) sa nu se mai uite la Antene. Acum, nu e menirea mea sa veghez la publicul Antenelor. Cred ca se descurca singurele aici si o fac bine. Eu sunt doar curios unde oare ai mai vazut un presedinte care sa indemne oamenii sa nu se uite la un post de televiziune (dupa ce a indemnat cetatenii sa nu participe la vot). Intreb asta pentru ca mie imi aminteste teribil de mult de indemnurile stalinistilor impotriva actiunilor chiaburilor. Dar stai, stalinistii sunt ailalti, nu Basescu. Parca. Atunci? 
In fine, e vorba de dl Traian Basescu, deci nimic nu ma mira. Nici faptul ca, imediat dupa vot, Blejnar a aparut si s-a autoproclamat drept o victima politica, nici faptul ca nevasta lui Marta, adica tipa care conduce(a) o retea de prostitutie din biroul sefului de cabinet al lui Blejnar, a fost eliberata. E ok, poate pleca dupa barba-su.

Mica noastra introducere este de fapt un preambul la ceva mult mai important. Votul la referendum a fost, cum va spuneam, cum nu se poate mai rau. Adica majoritatea zdrobitoare a romanilor care au vrut sa se faca auziti, au spus ca nu il mai vor pe omul asta sa ii reprezinte. Si asta este tot ce avem cert. Pentru ca nu putem sa consideram ca cei care nu au venit la vot vor contrariu. Pur si simplu, democratia nu merge asa. Putem face alte legi si ne ghidam dupa ele, dar astea care ne croiesc viata azi nu crediteaza asa ceva. 
Deci, ce avem? 
Avem 5 milioane de oameni care l-au votat pe actualul presedinte, in trecut.
Azi, avem peste 7 milioane de oameni care vor ca el sa demisioneze. Stare normala, intr-o tara normala si unde functiile sunt doar functii, nu moduri de viata infractionala.
Ieri, aveam o lege a votului, in baza careia presedintele a fost ales. El a vrut schimbarea legii si legea s-a schimbat.
Azi, presedintele a realizat ca legea schimbata sub guvernarea lui nu ii mai este favorabila, asa ca a cerut reschimbarea legii pe care chiar el a schimbat-o. Doamne...
Azi, pe criteriile noii legi, extrem de discutabile, la vot trebuia sa vina un anumit procent din populatie, ceea ce este complet imoral si in neconcordanta cu normele europene. Dar asta este legea azi.
Tot azi, avem un recensamant facut, recensamant care arata clar ca suntem mai putini decat se lua in calcul, deci acel procent de populatie necesar la vot nu este cel preconizat din carti, din trecut, ci este unul mai mic si, culmea, a si fost intrunit. Totusi, la vot au fost luate in calcul rezultatele anterioare acestei ultime masuratori a populatiei.
Pe scurt, la vot au venit mai multi romani decat era nevoie ca referendumul sa fie validat. Problema este ca numarul actual, real, al populatiei, va fi "oficializat" abia in 2013! Este evident o mare greseala a sistemului. Avem o lege imorala si gresita, care spune ca votul meu nu este bun decat daca vin cu prietenii, ca sa fim mai multi. Avem o alta masuratoare, care ne spune cati eram acum cativa ani si ne cere sa fim, azi, la vot, jumatate + 1 din cati eram acum cativa ani. De ce? De ce nu ne raportam la cati suntem azi? Exista atatea vicii de jur imprejurul acestui referendum, incat te doate capul. 
La ce ne raportam?
La o lege gresita si care nu e in folosul "adevarului"?
La o numaratoare din trecut, complet depasita si care aduce prejudicii?
La ideea de LEGE?  

Cert este ca, undeva la mijloc, oamenii astia care se bat peste capul nostru, si a caror actiuni ne afecteaza direct, cineva trebuie sa faca un compromis. Dl Traian Basescu trebuie sa renunte dracului la amenintarile cu represasiile justitiei "independente". Noua Putere trebuie sa accepte rezultatul unei actiuni pe care au acceptat-o din start; nu poti schimba regulile jocului pe parcurs, chiar daca jocul este imoral si profund gresit. Chiar daca dl Basescu efectiv nu mai are legitimitate. Chiar daca  suntem mai multi romani la vot decat se cere, dar nu se ia in calcul numarul nostru actual, azi. Chiar daca PDL se comporta ca un dusman al vietii politice democratice in tara asta si boicoteaza participarea noastra la viata politica.

Cert este ca suntem intr-o masina pe care nimeni nu o conduce si toti oamenii din masina se bat intre ei, in timp ce altii fura parti din ea. Accidentul e in fata, dragilor. Cert este ca legile tarii trebuie respectate la nivel inalt, altfel, la nivelul strazii va fi haos.

Mai sunt cateva luni pana la alegerile parlamentare, iar toate actiunile astea strict politicianiste, cu iz de rafuiala si cu un profund impact negativ asupra vietii noastre cotidiene, din partea tuturor actorilor de pe scena politica, nu fac decat sa indeparteze alegatorii celor doua tabere pentru alegerile din toamna, cele care vor conta cu adevarat pentru urmatorii 4 ani, cel putin la nivel teoretic.


Uita-te si la:

No comments: