Monday, July 9, 2012

BAC teriile din 2012.

Anul trecut, sesiunea BAC-ului a fost dezastru. Presa a vuit. A fost rau de tot. Anul asta a fost si mai rau.
De ce?
Ei bine, cauzele, ca in Filantropica, sunt multiple. 
Educatia nu a fost niciodata, dupa '89, o prioritate a Romaniei. Subfinantata, marginalizata, complet trecuta cu vederea de cei care impart prioritatile natiei. Si, din pacate, si de noi. Romanii nu sunt chiar cea mai studioasa natie. Romanii sunt fasneti si invata repede, dar din viata, nu din carti sau sfaturi. Sa ii vezi pe concetateni cu carti in mana, mai rar. In casele romanului mediu, cartile au inceput sa aiba succes abia o data cu premiile date de librarii pentru cei care luau cele mai multe carti lunar, sau cu colectiile cotidienelor care scot siruri de culori, frumos legate. Nu de autori. Ei bine, alea dau bine in sufrageriile romanului despre care vorbeam. Pentru el, sirurile frumos ordonate de o parte si de alta a pestelui de sticla fac furori. Sau furouri.
In conditiile astea, de la ministresa Andronescu incoace (pentru unii, Abramburica), conducerea Educatiei a fost mai ceva ca in Sclava Isaura; fiecare ministru a fost atat de slab, incat il regretai pe anteriorul. De la desfiintarea scolilor profesionale, la scoaterea/introducerea examenelor de la an la altul, la luarea in calcul/scoaterea mediilor, la uniformizarea elevilor la nivel national (si la concurenta pe medie intre unu' de la Sava si unu' de la Surubu', Cacaiesti), Educatia a cunoscut, in nici 8 ani, modificari enorme, a caror implementare ar fi necesitat cateva zeci de ani. Iar noi am facut vreo 10 astfel de modificari, in 8 ani. Multe din aceste "initiative", anuland initiativa de anul trecut. Ce poate intelege un elev, in conditiile astea? Ce poate intelege un profesor, care are in spatre o lege care ii asigura un anumit nivel de trai, lege ignorata insa chiar de catre statul care se legitimeaza prin Lege? Situatia la nivel infrastructural este cat se poate de destructurata. Este haos. La nivel macro, este rezultatul a 8 ani de presedinte Basescu. Printre multe alte realizari, generatiile de retardati care se chinuie sa ia peste 1 la limba romana sunt produsul Romaniei conduse de un presedinte in al carui vocabular se regasesc "gaozar", "tiganca imputita", s.a.m.d.  Vocabular care transpare catre noi, supusii, pentru ca, fara sa fim ipocriti, toti vorbim urat (desi chiar ca asta, mai rar, macar la oras). Nu toti in public. Nu toti, platiti de natie ca sa dam un exemplu si sa garantam stabilitatea bucatii asteia de harta.
Si inainte sa incepeti sa ganditi partizan, am sa va reamintesc ca da, asta e presedintele care pastoreste Constitutia si o desocoteste. Asta e presedintele care ignora Legea Educatiei. Asta e presedintele care i-a uns pe Andronescu, Athanasiu, Funeriu, Hardau, Adomnitei, ca sa numim doar "varfurile" acestori impostori.  Varfuri, asa cum mereu v-am aratat, din toate partidele politice. Ei sunt cei care au pastorit viitorul nostru, in esenta. Pentru ca ei ne asigura un nivel cultural la nivel national. Sau nu. Si de aici, deriva totul.

Dincolo de starea politica actuala, nu poti sa treci BAC-ul daca esti retardat. Adica, daca vii din clubulet la examen si nu esti in stare sa balbai 4 fraze usor ample despre Eminescu, daca nu faci calcule de macar nota 5, nu stiu sincer daca ai dreptul sa arunci cu batul spre autoritati. Pentru ca subiectele nu sunt asa de grele. Ca nu ai viitor, chiar daca iei mizeria asta de BAC, e altceva. Tu fa-ti partea ta de treaba si ia-l. Ca subiectele sunt complet cretine ca si concept, iar e adevarat. Ca persista fetisul inutil cu Eminescu si cu copacii, da, si asta asa e. Ca ai probleme din cauza camerelor de filmat din clasa, nu, asta e idiot. In mall nu ai camere? De ce sa dai vina pe unu' care se uita sa nu tragi matza de coada? In conditiile in care, la aproape 20 de ani, nu esti in stare sa vorbesti coerent. Si asta este primul examen serios, dar chiar si asa, minimal. Ma gandesc cum dracului au ajuns astia pana la BAC.
Pana la urma, trebuie sa fim practici. La noi, scoala ajunsese un "must" de bifat, fara valoare. Ei bine, chiar nu este nevoie sa avem toti scoala. Cand ne-a spus asta o profesoara de filozofie, in anul I, m-am gandit ca e doar aroganta. Greseam. E ok sa existe si oameni care sa lucreze, efectiv, fizic, undeva. Nu e nicio rusine si e chiar nevoie. Nu e nevoie de zeci de mii de copii "cu scoala" doar la nivel teoretic, lucru care influenteaza atitudinea si schimba realitatea. Pentru ca unul care ar fi un foarte bun meserias undeva, are o hartie fara valoare, de la Ministerul Educatiei, si merge la Medicina, la particular. Iar urmarea este la stiri.
Deci hai sa reintroducem scolile de meserii. Sunt utile si sunt necesare. Hai sa nu mai fim toti academicieni (asta de la Ceau ni se trage si inca face victime, daca te uiti la tonele de mastere mai mult sau mai putin facute pe genunchi, in sufragerie, care impopotoneaza clasa politica) si sa ne facem treaba, care cum putem. In Occident, muncitorii sunt mult mai bine facuti ca "modelele" noastre, au uniforme curate, cercei si tatuaje. Daca esti gras si pisat pe cracul manjit cu inca ceva incert, nu e pentru ca esti muncitor, ci pentru ca esti nesimtit.

In final, aud iar despre cautarile de solutii pentru viitor, dar aleg sa o citez pe colega Mari: "nu mai bine incepem cu prezentul?"

No comments: