Monday, June 11, 2012

Intre vis si pragmatism

Rezultatele alegerilor locale au consimtit o stare de fapt vizibila din cosmos. Oamenii au votat fie administrativ, rece, fara culoare politica (acolo unde evidenta era incontestabila), fie strict negativ, punitiv, acolo unde nu aveau "gospodarul" de serviciu pe care sa il realeaga. In ciuda "imenselor beneficii aduse tarii, contestate doar de nenorocitii din Antene", PDL (desi inverzit) a primit cca 13% din buletinele de vot. USL, peste 52%. Asta este un vot negativ, ca TOATE voturile din Romania, din 1990 incoace. Mai grava este persistenta unor voturi strict disperate, pe tipicul PRM. Azi, ele merg la PPDD, care a adunat 8% dintre voturile romanilor. Este sincer grav; asta este nivelul celor care fie trec cu disperarea peste orice ratiune, fie sunt complet imbecili si se raliaza la genul de atitudine a la Garda de Fier. Conteaza mai putin oamenii astia, desi ei pot scufunda o barca. Orice barca. Responsabilitatea vine acum partidelor cu traditie si pretentii, sa nu conlucreze cu micile copii xerox ale lui Dan Diaconescu. Ma indoiesc ca vor tine insa cont de asta.

Revenind la ce este important. Important este ca ai o mana de oameni care reusesc sa treaca de mazga politica. Ei sunt fie cei care isi pastreaza scaunul, fie cei care reusesc sa castige in ciuda scorului scazut al partidului. Ei sunt primari, in sensul edilului administrator, nu Mesia, nu sac fara fund la promisiuni pentru copii cretini, si asa mai departe. Personal, il felicit pe Oprescu. L-am sustinut si cred ca nu ai de ce sa te rusinezi, ca bucurestean, cand mergi prin urbe. Ca este departe de a fi perfect, e adevarat. Dar cine a trait aici si tine minte orasul de pe vremea lui Halaicu, cu trecere prin domniile incoerente ale lui Basescu si Videanu, nu poate sa nu simta o imbunatatire. Mai cred ca omul asta are capacitatea sa scape si de cainii de pe strazi, sa continue si proiectele de infrastructura, sa imbunatateasca transportul public (ca doar el a introdus transportul de noapte promis inca de Videanu) sa mentina un pret cat de cat normal al gigacaloriei (si asa mai departe), in conditiile in care acum are la dispozitie si un Consiliu General care nu ii mai este potrivnic. In acelasi timp, cred ca doctorul nostru realizeaza marea presiune care vine o data cu alegerile astea; daca pana acum a facut ce a facut, cu Consiliul pe care l-a avut, cred ca este clar pentru toti, asteptarile sunt, acum, mult mai mari. Don't screw it up, doc!

Cat despre ceilalti, ce sa spunem? Am sincer dubii ca oameni cu mare experienta politica nu au prevazut dezastrul spre care se indreptau. Ma refer aici la Prigoana, care nu este un junior si stia ca nu poate lua orasul, cu PDL-ul atarnat de picior (fara sa imi bat joc de situatia omului). De altfel, scorul PDL-ului este cel care l-a boostat pe Piedone (nu el a castigat, PDL-ul si taxa auto au bagat-o in pamant pe Sulfina), sau pe Boc, care, daca ar fi candidat peste 2 luni, ar fi castigat detasat Clujul. Acum a fost prea repede, iar mostenirea guvernarii, prea mare. Este insa un semnal de alarma, la alegerile parlamentare, este clar ca PDL-ul va reveni mult peste scorul actual, iar in anumite regiuni va surclasa USL (daca acesta va rezista pana atunci).
Pragmatic a gandit si candidatul minune, Mesia intre hoti, unicul Nicusor Dan, care, in mod cert, a tintit un scaun in Consiliu, si nu luna de pe cer, cum au crezut cei care l-au sustinut neconditionat. Ei, bine, domnule Dan, l-ati obtinut. Succes in a-l si fructifica asa cum promiteti. 

As mentiona, in final, un lucru general si important, indiferent de optiunea politica; prezenta la vot a fost de aproape 60%, cea mai mare din ultimii ani. Este ceva fantastic, intr-o tara in care nu exista cultura civica, iar practica democratiei a fost un dezastru, sa vezi ca mai exista o tresarire (redresare este prematur sa ii spunem), chiar daca a fost si ea, pe fond negativ. Ma gandesc doar la cazul meu: niciun candidat nu m-a mai scos din casa de mult timp; a reusit Mesia de pe Dambovita, si campania lui ultra agresiva, care efectiv m-a facut sa realizez ca un astfel de om nu trebuie sa ajunga primar. De altfel, omul a fost foarte coerent in gandire si a stiut mereu ca nu va sari parleazul dincolo de un loc de consilier. Nu l-a interesat ca a atins apogeul impactului asupra alegatorilor si ca "da in rosu", pe tipicul "incerci prea mult", pentru simplul motiv ca nu ar fi sarit niciodata de scorul lui Oprescu. Ce conta era sa sara de pragul Consiliului, pe ideea "ceri mai mult, ca sa obtii ce vrei".
Sper doar ca cei care l-au sustinut, sa pastreze legatura cu el si sa ii verifice activitatea imaculata in interesul nostru, al tuturor.
Hai, la munca!

Vezi si Din Control la Primarie sau Ce m-a deranjat la N. Dan

No comments: