Thursday, June 21, 2012

Despre A. Nastase. La rece.

Cred sincer ca in ziua in care romanii, mici si mari, bogati si saraci, vor invata sa isi tempereze reactiile nelalocul lor, vom avea dreptul sa speram ca putem trai mai bine. Ca ne putem uita la vecini si spune, pe drept, ca speram sa ajungem macar ca ei. In prezent, suntem dincolo de notiunea de "latini" si "pasionali", in fond niste eufemisme; suntem penibili.
Romanii nu reusesc sa gandeasca la obiect. Problemele se pierd in aparente. Problema cainilor comunitari se dilueaza in poze cu catelusi plouati. Problema de la Rosia Montana este "transata" de Maia, superba intr-un clip cu tot atata relevanta, cat pisoiasul care mananca Whiskas, pentru bolnavii HIV (aia supra finantati, cum credea fostul Culturii). Este stupid.

Problema unui om politic condamnat de justitie trebuie privita ca atare. Ca un om condamnat de justitie. Evident, politicul implica partizanat, si nimeni nu va privi problema la rece. Si totusi, Adrian Nastase este un cetatean oarecare. Ca mine si ca tine. Ca Basescu, Iliescu, Lucescu. Chiar daca ei primesc NUP in cazurile monstroase in care au fost anchetati, chiar daca primesc ingrijire medicala prioritara si preferentiala. La nivel abstract, trebuie sa intelegi ca exista egalitate interumana, la nivelul de notiune. Cazul unui om politic (orice om politic) condamnat, in sfarsit, naste stupoarea "prostimii". Stupoarea hranita de surescitarea patologica. Si marii pot sa cada. Da, intr-o lume normala, da, pot. Dar dincolo de defilarea politicienilor indurerati la capataiul mentorului, de haituiala mediatica, de acuzatiile fara rost, este vorba despre un simplu om a carui soarta a fost decisa de Justitie. Tipa aia oarba si impartiala, daca tineti minte. Si care, dupa, de unul singur, s-a impuscat.
Ma deranjaza ca azi nimeni nu mai tine minte ca Adrian Nastase a fost etalonul arogantei. Merita sa se impuste pentru asta? Evident, nu. Este oribil prin ce trece familia lui? Desigur. Dar tocmai asta incerc sa va spun; nu asta este problema, nu caracterul lui, nu faptul ca alti anchetati au scapat, nu faptul ca el, ca om, are dreptul la compasiune.

Indiferent ca ti-a placut Nastase sau nu, ca om politic, prin ce trece acum este o drama. Dar, in acelasi mod, drama asta nu are nicio legatura cu o decizie a Justitiei si nu trebuie sa il spele de vina pe un om condamnat de Justitie.

Deci hai sa nu mai aducem in discutie ca X sau Y nu au fost condamnati, ca sunt si ei oameni, si tot asa. Oameni erau si cand furau in vazul lumii si erau huliti de aceiasi romani care acum au uitat asta, dupa glorioasa guvernare portocalie. Eu sper ca Justitia isi va continua cursul, indiferent de simpatia publica de care se bucura unii sau altii. Undeva, intre NUP-urile primite de primul flotor al statului, de primul miner, de primul oier si de alti favorizati ai sortii, de politicienii care au adus, toti, tara in starea de azi, cineva a condamnat, in sfarsit, un astfel de cap incornorat. A loose end din acest sistem.
Pana la urma cum este?
Justitia nu functioneaza nici cand scapa Basescu sau Iliescu sau Becali, nici cand Nastase sau Chitac sau Stanculescu sau Solomon sau Avram cad? De ce gandim atat de subectiv? Aici nu vorbim despre culori electorale, asa cum nici interesele lor nu erau definite partinic. Aici vorbim despre un sistem infractional generalizat la nivel de stat, asa cum a spus, lucid, CTP. Aici vorbim despre niste oameni care au calcat pe bec. De ce nu pastram aceeasi unitate de masura? Este nedrept ca doar Nastase a fost condamnat, sau cum? Nedrept este daca Nastase a fost condamnat fara ca dovezile impotriva lui sa fie clare, chiar daca judecatorii cred altceva. Ei nu au voie sa dea un verdict decat pe baza dovezilor. Cred, de fapt, ca asta este si problema: oamenii care si-au acoperit urmele metodic, perfect, si stiu ca au fost condamnati pe baza unor dovezi netemeinice, obtinute ilegal de catre procuratura. Mare oftica, intr-adevar. Tu stii ca aia nu au cum saobtina dovezile decat ilegal, aia stiu ca esti vinovat, noi ne uitam ca prostii.
Deci, stati pe faza. Azi e judecat Huidu, dupa ce i-a omorat pe amaratii aia, in masina. Dar, daca a trecut destul timp, poate facem un flash mob sa il sustinem. Ca doar e si el om.

- text scris pe 06/21/12 -

No comments: