Monday, June 4, 2012

Cenzura de serviciu

Imi place sa cred ca persoanele care reactioneaza la ideile lansate "in targ" sunt peste medie, ca numar de icre gri intracraniene. Altfel, dezbaterea sterila, debate like, fara sa isi propuna sa dezvolte si sa gaseasca raspunsuri, ma plictiseste, demult, deja.
Ultimele mele articole au avut o puternica tenta electorala, in mare parte ca reactie la asaltul la care ne-au supus partidele. Surprinzator, cel mai agresiv asalt mediatic vine, prin caile neconventionale, de la unul dintre candidatii fara un partid in spate (la nivel oficial). De la Candidatul, ca sa fim mai exacti, pentru ca asa se prezinta El si discipolii Sai. Si mai deranjant este ca vorbim aici de oameni tineri si educati. De persoane care sunt active in noua lume si fac bani, recicleaza, citesc si nu se scobesc. Ei , bine, oamenii astia sunt incredibil de brainwashed. Sunt oameni cu care nu poti avea o discutie relaxata, pe argumente, sunt oameni care se inflacareaza si devin chintesenta obtuzului (frumos cuvant). Sunt cei care condamnau, sub forma gloatei fara chip, nefericitii banuiti de vrajitorie. Este fantastic sa vezi asa ceva la "oamenii de maine", pentru ca astia sunt cei care pot duce Romania pe un drum mai bun. Dar nu asa.
Astazi, toti putem scrie. Toti ne putem arata goi, lumii de care, pana ieri, parintii se ascundeau. Traim paradigma show-it all, gratie statusurilor si mess-ului si facebook-ului si follow-me-ului si tot asa. Toti stim ce fac ceilalti, ca intr-o mare casa, fara usi. E o metoda buna sa ne descatusam de psihoza comunista, cand ne ascundeam de ceilalti. Este o efervescenta a exchibitionismului. Are si parti negative; face cohorte de adepti fara pocnet de sinapse personale, sau naste intoleranta totala.
Va propun un mic exercitiu. Cand scrieti, ganditi-va ca ce spuneti ramane. Este indexat de noul univers virtual si va fi gasit pe net peste mult timp dupa ce va veti schimba parerea. Cam in acelasi fel in care azi, pe o stea indepartata, poti vedea "live" Olimpiada de la Berlin si atletii salutand Fuhrerul de la estrada. Ganditi-va ca, desi pare libertatea totala, posibilitatea de a posta ceva vine cu o responsabilitate. Netul nu ne ofera doar un exercitiu democratic tardiv (extrem de necesar romanilor), ci si posibilitatea sa scoatem negativul din noi, sa il pozitionam in afara noastra, sa il vedem si sa il ocolim. Nu ajunge sa criticam toti, ideal este sa reactionam la nivel practic si sa invatam sa nu repetam ceea ce blamam. Vezi ceva, scrie, dar cand pleci de la pc, nu fa si tu la fel.
Deci va rog, publicati-mi comenturile pe paginile voastre, chiar daca nu va plac. Nu le publicati doar pe cele care trec de cenzura personala, oricare ar fi numele voastre.

No comments: