Monday, March 1, 2010

O-ooo! Turnul Babel revival.

Ok.
Eu spun de ceva timp ca memoria nu este punctul nostru forte.
Nici bunul simt.
Nici bunul gust.
Hat departe in vremi in care Praslea inca o ardea cu lapticul magic care l-a facut sa i-o dea Zmeului cu o mana legata la spate, niste cetateni o pusesera de un bloc turn de birouri. Era cool si smecher si in centrul Babilonului, deci chiria urca la cer! Atat de mult, de fapt, incat chiriasul de la ultimul etaj, sa ii spunem Yahwe, a zis: "futu-i grijania ma-sii sa ii fut! mi s-a luat de corporatistii astia! gataaaaa!" si a facut ceva smecherie (mult peste aia cu pestii pe care o va face fi-su peste ani si ani) si corporatistii au pus-o. Morala: nu te lua la intrecere cu al de sus, ca iti da aviz negativ pentru turnul de birouri.
Ok.
Demult, mult timp dupa ce praslea iesise la pensie si se retrasese in valea unde o ardea fericit si tinerel, ca un downian, o clica de imbecili au pus-o de o cladire babana. Ca sa scape de orpobiul public, au pus-o in carca imbecilului sef, un gagiu cizmar care traia in lumea lui si a devenit tap ispasitor pentru ca noi suntem cum suntem. Ca neam. Mda. Asaaa... Unde eram? Si au facut ei o cladire maaaaare, mare si cam fara pic de sens, fara sa tina cont de povestea de mai devreme. Dupa ce amicul cizmar s-a dus sa ii tina companie lui praslea, Habarnam-ii care i-au supravietuit nu au stiut ce sa faca; cladirea exista; mare; inutila; urata; oooo! Asta e, o tinem si nu o folosim si ne plangem ca cizmarul ne-a tras-o.
Ok.
Bucuresti. Prezent. Nasol. Niste gagii cu tzucale pe cap, a caror cariera sta in parazitarea, manipularea si in general, cam prostirea unui popor, au pus-o de o cladire ca cele de mai sus. Tin ei cont de "cartica lui Mao"? Scuze, a lui dzeu (tipul cu primul turn din povestea noastra). Nope. Screw smerenia si hai sa o punem de o prea marire suprema. Mai mare ca toate pe care le blamam. Sa aratam ca evul mediu nu s-a incheiat. Ca lupta intre economie si spirit este mai ascutita ca niciodata. La noi. Ca biserica blameaza blocurile turn ale capitalismului, doar pentru ca le eclipseaza pe cele personale. Dincolo de stupizenia unei astfel de "gandiri" (asta pentru ca religiosii ar trebui sa stie, credinta se afla in noi, nu in hale - Iisus dixit), cu ce drept mi se ia din banii de contribuabil pentru asa ceva? In plina criza? De ce? Serios. De ce nu si-o construieste Daniel din banii pe care purtatorii lui de sac ii fura din toata tara? De ce paraziteaza capitala? Eu m-am nascut aici. Am dreptul sa spun daca vreau ca turlele sa imi opreasca din viziunea de ansamblu. Am dreptul ca ateu, ca evreu, catolic, musulman, protestant sa nu fiu jignit cu asa ceva. Furat cu asa ceva.
Sau, sa mi se faca si mie ceva similar si o punem de o intrecere strasnica!


10 comments:

Anonymous said...

chiar ca...
Biserica e printre cele mai tari afaceri care s-a facut la noi si pentru ca noi inca mai mestecam chestii gen "sa moara ungurii", "sa moara evreii", "sa moara tiganii" DAR ne scandalizam si ne zbatem in spume si clabuci prin curtea bisericii - ca sa se vada exact cum Dumnezeu vorbeste prin noi - sunt destui oameni usor de furat in scopuri "crestine" ... trist rau...

Vava said...

Sunt forme de manipulare obisnuite peste tot in lume, nu doar la noi. Ce este specific spatiului nostru este ca brusc, oamenii devin orbi la ratiune. In afara, chiar daca biserica (ca institutie, nu credinta) este inca importanta, cand trece de normele bunului simt al traiului in comun, adica atunci cand incaleca democratia, oamenii reactioneaza. Aici e ok, nu ne pasa de drepturi sau de bani. Noi avem de toate din plin. Daca ramanem fara, ne mai da Becali cateva si merem mai departe.

Anonymous said...

si merem mai departe, mai mestecam niste telenovele, manele, canapele si plasme. De ce sa nu ne bucuram de toate portile deschise de societatea de consum? "Cumpara-ti diverse chestii de care nu ai nevoie cu bani pe care nu ii ai" (George Carlin). Doamne ajuta...

Vava said...

:)) draguta faza cu "doamne ajuta".

tase said...

as comenta printr-un vis pe care l-am avut azi-noapte (01.03.2010):

eram in fata blocului si era noapte, pe cer stelele s-au facut verzi, pe rand, conform propriului loc in constelatiile lor. Apoi, cerul era organizat in constelatii clare (gen cum numara un detinut zilele care i-au mai ramas pe peretele celulei de detentie. Deodata, toate constelatiile evidentiate s-au aprins in rosu-foc si..."si au expirat"...au cazut catre noi si cand au intrat in atmosfera pamantului s-au facut "praf de stele" in flacari...si...si liniste, pace...si acum simteam ca apar alte constelatii noi, in stadiul de samantza...

acesta e visul. Dar, adevarul este exact ceea ce zicea George Carlin citat mai sus putin...adica imaginea despre lume si despre noi A EXPIRAT si orice intarire a vechii imagini mareste discrepanta dintre cei care simt ca ceea ce am simtit tot timpul e adevarat si anume ca ni se cere sa facem un efort de adaptare la noi conditii de viata in cel mai larg sens cu putinta dar si in cel mai restrans mod cu putinta.

as mai adauga un citat din Epistola a doua a lui Petru:

2 Petru 3,9-11: "Domnul nu întârzie cu făgăduinţa Sa, după cum socotesc unii că e întârziere, ci îndelung rabdă pentru voi, nevrând să piară cineva, ci toţi să vină la pocăinţă. Iar ziua Domnului va veni ca un fur, când cerurile vor pieri cu vuiet mare, stihiile, arzând, se vor desface, şi pământul şi lucrurile de pe el se vor mistui. Deci dacă toate acestea se vor desfiinţa, cât de mult vi se cuvine vouă să umblaţi întru viaţă sfântă şi în cucernicie..."

si da, cred ca ne priveste pe noi toti...

Urban Mold said...

Eu zic sa ii trimitem o epistola si bunului nostru Ministru al Culturii ( de ciuperci pe spate) domnul prea luminatul prea erectul in functia sa minuno zmeul Theodor Paleologu ca el si minunatul sau consilier prea maestrul prea bizantinul Petre Guran cu siguranta au aprobat acest medievalism abject.
Daca tot s-a vorbit despre mari formatori de opinie prin stand-up as vrea sa il amintesc si eu aici pe Bill Hicks cu fabula lui On religion

Anonymous said...

Mda... filmul e vechi, doar pelicula e noua. Se poarta remake-urile.. din pacate, sunt din ce in ce mai proaste.. Aa.. dar ce ar fi sa puna pe Catedrala Mantuirii Neamului si o semiluna, o minareta sau o menora, langa cruce? Hm.. ar fi semnul deschiderii catre coexistenta a tuturor religiilor.. Am fi cel mai tare popor din lume... Dar n-avem cu ce! ...din nascare.

Vava said...

Imi scapa daca dl "da-i cu bisericile" mai este in functie. In afara de ineptia cu bagatul banilor de la buget tot in bisericile ortodoxe, nu am retinut sa iasa la rampa cu altceva, deci nu stiu daca mai traieste. Daca o face, poate se intereseaza de Rasnov. Poate capta live caderea efectiva a cetatii, vazut prin telescop de la o biserica proaspat renovata cu banii contribuabililor de toate cultele/atei. Mai rar asa ceva.

Tibi said...

ma bag si eu in seama asa...bag si eu linkul asta ca e asa pe topic(mai mult e o reclama asa): http://www.no3.ro/2010/02/catedrala-bantuirii-neamului.html, ca observ ca e multa lume pe aici asa, si dupa multe de "asa" ii zic asa lu' vava: sa traiti maestre!

Vava said...

Bine ai venit, mon ami si multumesc pentru feedback!