Tuesday, March 23, 2010

Botezul. Pro. Contra.

Putine lucruri sunt mai personale decat credinta.
Placerea poate fi impartasita. Si sexul. Si teama.
Dar nu Credinta. Ea nu poate fi impartasita, donata, predicata, exploatata.
Totusi, este principalul instrument de manipulare in masa. Si, din pacate, functioneaza la maximum.
Principala problema este ca, pentru credinciosii de masa, randurile mele provoaca deja ameteli, indignare, greata, furie, foame, crampe. Nimeni nu citeste mai departe fara senzatia de vene pulsand, sa inteleaga ca Religia, Biserica si Credinta sunt concepte diferite. Credinta este a mea. Biserica este a lor si exploateaza credinta mea. Pentru cei care au reusit sa treaca de fumul de dogma si au citit mai departe de Biblie sau Coran, exista o multitudine de idei care merita discutate. Care pot sa acapareze. La ele trebuie sa ajungi insa singur. Nu prin coercitie. Fie ca este de natura parentala (botez), fie ca este de natura sociala (instituirea unei religii de stat, predata in scoli, subventionata, deci, avantajata si folosita), coercitia este din alt film decat credinta.
Astazi, confuzia este greu de observat de catre majoritatea oamenilor, pentru care preotul devine, dincolo de natura lui umana, echivalentul spiritualitatii. Daca cele doua concepte ar fi despartite, cum este si cazul, de altfel, stirile cu preotii care abuzeaza copii ar intra in normalitate. Respectivii ar fi tratati prin prisma dreptului penal si nu ar mai fi mutati din sat in sat, pentru musamalizare, lasand in urma un sir de traume (vezi cazul noului papa, un as al diversiunii).
Preotul, rabinul, imamul, toti, nu sunt decat angajati, intretinuti, birocratii unei institutii cu tendinte de globalizare, fata de care nimeni nu s-a isterizat ca in cazul UE. Prima globalizare a avut deja loc in Imperiul Roman. Ulterior, in Evul Mediu. Ce traim noi astazi, clivajele violente care ne intrerup evolutia naturala, sunt "cadoul" bisericilor, moscheilor, prelatilor. Sunt un cadou otravit, care cu greu poate fi retras.
Un caz aparte il reprezinta cultul mozaic. Gratie (as spune) vicisitudinilor istorice, evreii s-au reorientat spre cultul mai intim, al familiei. Totusi, faptul ca evreul este botezat de la nastere este la fel de gresit ca scufundarea in lighean, in Iordan, in orice. Botezul la nastere este un afront adus liberei optiuni, dreptului individului. Este un tatuaj si un abuz. Cine are nevoie de credinta, o va gasi, sub orice forma. Nu trebuie sa i-o indesi pe gat de la nastere.
Crezi in Dumnezeu.
Stiai ca primele invataturi crestine presupuneau independenta credintei de orice forma de cult instituit? Ca Iisus poate fi regasit in orice piatra, frunza, insecta? Ca asta presupune introspectie, nu lumanari si furci in cadru organizat?
Crezi in Allah.
Stiai ca religia ta a fost promotoarea culturii? A tolerantei? Cum ai ajuns de aici la "trecerea celor de alta credinta prin sabie"?

Gandeste singur.

2 comments:

Urban Mold said...

Bine Iuda , ai zis-o bine acolo!

Vava said...

"Sa chem nota, doamne? Las ca platesc eu acum. Dai tu data viitoare..."