Monday, February 15, 2010

Welcome to Machine

Back in the days, un cetatean recalcitrant, pe nume Kubrick, Stanley Kubrick, emana arta. Pentru unii. Pentru altii, era un mare cautat. Dar linia este subtire si orice prost poate sa o sara. Cert este ca tipul scotea o serie de cadre alese dupa deliberari crunte, gandite cu muzica adiacenta. "Odiseea Spatiala 2001" este unica, va jur. Te uiti la tv desi filmul (nu stiu altfel cum sa ii spun) pare gandit sa iti fie trimis de Kubrick in cortex, pe undele muzicii, nu prin imagini vulgar redate de un ecran. Este spirit lichid, ireal, nebunie. Nu il recomand celor care nu gusta cadrele in care poti termina o cutie mare de popcorn.
Ceva timp dupa ce LSD-ul nu mai era la moda, a fost scoasa "Odiseea Spatiala 2010". Nu este arta. Este doar un film slab mulat pe cerintele sociopolitice ale vremii. Ca sa fiu mai clar, il are in rol principal pe Roy Scheider, cred ca asta spune mai tot.
A trecut mai bine de un sfert de secol de la "OS 2010". Astazi traim in 2010. Astazi traim in fantezia lor din trecut. Dincolo de comparatiile ieftine, nu pot sa nu ma gandesc ca traiesc in visul cuiva. Cineva de demult a visat ziua asta, iar astazi eu o traiesc. Faptul ca o traiesc altfel decat a visat-o el in trecut ma face sa ma simt un impostor. Sa simt ca truchez trecutul. Viitorul. Prezentul. Toate cele mentionate.
Ma uit la clipuri cu Pink Floyd. Viitor indepartat, masini, stare. Prezentul in care traiesc eu, astazi, nu este viitorul lor. Viitorul lor a existat atunci si continua sa existe si acum, paralel, independent de mine si de prezentul meu.
De fiecare data cand ideile din trecut sunt vizualizate, prind viata din nou. Trecutul despre viitor reinvie si impinge granita si mai departe, dincolo de realitatea noastra, care, astazi, devine trecut.
Nu sunt doar cuvinte. Sunt concepte. Sunt realitati. Si nimic nu poate sustine superioritatea uneia asupra alteia. Nici macar matematica.

4 comments:

Anonymous said...

twaaaaaaaaaaaaaaaaaat

Vava said...

Ai mai spus asta. Stiu ca poti mai mult, anonimule :)). Da-mi!!! Da-mi tot ce poti!

Anonymous said...

Fear and Loathing in Las Vegas... p u n c t !

Vava said...

Cu tot respectul, nu il sar de filmele lui Ritchie, de exemplu. Si oricat de funny ar fi, ti se ia si de ele. Altfel, am auzit ca iese/a iesit continuarea. Enjoy.