Wednesday, March 25, 2009

Tiganul nu este in rrom, ci in roman

Cat de delicios de sensibili suntem la subiectele fara importanta!
Cat de minunat de suburbani si bucolici!

Ne deranjeaza faptul ca s-a renuntat la un termen. Tiganul era binecunoscut de toti, era usor reconoscibil. Era omul rau si murdar, fara capatai, care era plasat in contrast cu bunul roman, muncitor si prietenos.
Tiganul nu era insa european. Ce facem noi cu asta? Dezvoltam politici sociale in adevaratul sens al cuvantului? Ii integram in societate? Nu este oare mult mai usor sa le schimbam doar numele, nu si conditia? Ca si cand tiganul imbraca haine noi, o noua identitate si scapa astfel de problemele de dintotdeauna. Ca intr-o poveste!
Nu stramba din nas. Tiganul nu este doar cel imbracat strident care nu respecta legea in centru. Nu. Cel mai comun, este cel fara viitor, al carui copil merge bine la scoala pana spre 12 ani si inca mai crede ca totul sta in 10-le obtinut la romana. Arunca un ochi prin mahalalele bucurestene. Vorbeste cu ei, nu cu bunii crestini care habar nu au ce inseamana ratiunea sau compasiunea.
"Tigan" este in gura celui care il rosteste. Noi i-am dat conotatia actuala si acum noi incercam sa scapam de ea. Stati linistiti. Ea ramane. Rromul este privit si tratat la fel de noi. Ceea ce ne deranjeaza cu adevarat este apropierea de termenul roman. Da, asta chiar este o problema. Sa ne manjim si noi de mizeria in care i-am exilat pe oamenii astia este chiar prea mult.
Asa ca hai sa militam pentru inca ceva fara sens. La canalizat energii negative suntem campioni.
Succes, ne vedem in gloata. Aduc eu faclia, tu furcile.

1 comment:

Anonymous said...

invatat o multime