Tuesday, March 31, 2009

Privitul in directia gresita

Privitul in directia gresita caracterizeaza bucurestenii, astazi, per ansamblu.
Orice drum prin urbe va poate pune fata in fata cu cel putin o forma de incalcare a normelor de convietuire in comun si, cel mai grav, a legii. Cu totii ne facem vinovati aici de privit in directia gresita, pentru ca alegem sa intoarcem capul si sa nu luam parte la ce se intampla. Faptul ca intoarcem privirea este singurul semn bun; macar realizam ca ceea ce se intampla nu este corect. Ceea ce poate ati uitat este ca trebuie sa interveniti. Trebuie sa interveniti cand cineva injura o femeie in trafic, cand cineva arunca pe jos seminte si tigari, la 2 metri de cosul de gunoi, cand cineva comunica folosind mult mai multi decibeli decat este nevoie, cand altcineva crede ca este bine ca tot autobuzul sa asculte aceeasi muzica pe care o are el in telefonul mobil, cand cineva arunca gunoi pe geamul masinii, cand orice care va deranjeaza se intampla.
Pasivitatea generalizata lasa drum liber acestor forme de manifestare deviante. Daca fiecare asteptam ca celalalt sa faca ceva pentru noi, nimeni nu va face nimic, si toti vom fi la fel de vinovati.
Orasul este casa noastra, a tuturor, este dreptul si obligatia noastra sa prevenim transformarea sa intr-o cocina din care lipsesc complet normele citadine. Interventia nu trebuie sa va pericliteze sanatatea. Nu avem nevoie de furci si torte pentru a comunica. Aduceti-va aminte de cuvinte si incercati sa nu mai evitati confruntarile, pentru ca in cele din urma va vor ajunge din urma.
Nu in ultimul rand, nu uitati sa apelati la ajutorul fortelor de ordine ori de cate ori constatati ceea ce, in definitiv, reprezinta o incalcare a legii.

3 comments:

nechifor said...

ai uitat sa zici de...oamenii carora le e cam rau pe strada ji nimeni nu ii ajuta .. :((

Anonymous said...

http://cuvinte-adevarate.blogspot.com/

Anonymous said...

http://revistaaxa.blogspot.com/