Thursday, March 22, 2007

Pacatul originalitatii

Sa fii inventiv reprezinta astazi una dintre cele mai mari incercari.
Mai mult, este afrontul suprem adus comunitatii, indiferent de coordonatele ei.
Sa iesi din “linie”, “din rand”, “din turma” si din alte conglomerate liniare starneste imediat indignare si neliniste. Nu este nicidecum natural sa vrei, si mai mult, sa poti fii altfel decat ceilalti, sa fii diferit. Poate din aceasta cauza privim cu atata neincredere persoanele diferite, adjectiv care a ajuns sa defineasca o variabila atat pozitiva, cat si negativa.

Imaginatia pune in pericol o stare de fapt. Imaginatia duce spre creatie, iar creatia inlocuieste existentul, care devine astfel invechit. Este deci normal, veti spune, sa tii de prezent, mai mult decat de viitor, ceea ce invariabil va te va face sa traiesti in trecut.
Creatia are darul de a instaura o noua paradigma. Cei care au generat-o pe cea veche vor fi astfel dati uitarii, iar cei care au urmat-o pe cea veche vor deveni inutili, de vreme ce dogma pe care au pazit-o a expirat.
Poate cel mai simpu se vede aceasta stare in arta.
Daca pictezi, trebuie sa urmezi lectiile menite sa te deprinda cu un stil de lucru deja consacrat. Daca incerci sa faci muzica, lumea va cauta imediat originalul cu care sa te compare. Trebuie, in orice activitate, sa fii identificat, inventariat, clasificat.

Pana in final, te vei transforma in cel mai aprig dusman al tau.
O data ce ai reusit sa te impui drept un original, un creativ in adevaratul sens al cuvantului, vei deveni o adevarata institutie.
Vei deveni noua paradigma, noua metoda de urmat, de aparat de nou, de protejat de schimbari si influente.
Vei deveni ceea ce acum te ostracizeaza si incearca sa te reduca la tacere.
Vei deveni impermeabil la nou, si vei ajunge astfel vechi.

2 comments:

Reverendul fara Dumnezeu said...

da da ,ai dreptate , eu cred ca mai ales in arta cea mai buna si originala este prima lucrare pe care ai facut-o in timpul in care nu aveai cunostintele " aprobate de forul superior " de artisti ..cred ca atunci este cea mai nealterata forma atunci cand esti necunoscator si atunci chiar iti exprimia devarata viziune ce apare dupa cunostinte este doar o tema de acasa

Anonymous said...

interesant cum se schimba totul o data cu varsta.